Článek přečtěte do 4 min.

V Citrixu vědí, že udržování předvídatelných a aktualizovaných prostředí je pro organizace nejvyšší prioritou. Jak se i nadále setkáváme s organizacemi, kde jsou na svých hybridních cestách, stále přinášíme další on-premise. A protože se blíží svátky, zjistili jsme, že je vhodné obdarovat vás vzrušujícím oznámením. Jsme nesmírně potěšeni, že můžeme oznámit, že příští vydání Citrix Virtual Apps and Desktops Long Term Service Release (LTSR) je naplánováno na začátek roku 2024! Se všemi novými funkcemi, které jsme vydali za poslední dva roky, si nebudete chtít nechat ujít náš nejnovější LTSR pro ještě lepší podporu pro vaše místní a cloudové zdroje.

LTSR je o předvídatelnosti a zajištění toho, abyste ze svých místních a cloudových investic vytěžili maximum.

Níže jsou uvedeny důležité otázky o tom, jak LTSR funguje a co obsahuje: 

Co je vydání dlouhodobé služby Citrix? 

Produktová řada Citrix Virtual Apps and Desktops má tři různé možnosti servisu:

  • Cloudové vydání
  • Aktuální vydání (CR)
  • Dlouhodobé vydání služby (LTSR)

LTSR obvykle vychází jednou za 1-3 roky a je zaměřen na aplikace v odvětvích, která před nasazením obvykle vyžadují dlouhý testovací nebo certifikační proces. Tento model vydání nabízí předvídatelnou kadenci údržby pro probíhající opravy ve formě kumulativních aktualizací. Navíc LTSR dosáhne konce životnosti pět let po datu vydání. Pro více informací se podívejte na naši stránku s možnostmi servisu.

Jaké jsou součásti LTSR? 

Zde jsou některé termíny, které potřebujete znát při přípravě prostředí LTSR:

  • Long Term Service Release (LTSR): Uvolňovací prostředek nabízený pro místní nasazení virtuálních aplikací a desktopů Citrix dodávaný každé dva až tři roky. LTSR nabízí prodloužený životní cyklus, předvídatelnou údržbu a splňuje vysoké standardy shody.
  • Kumulativní aktualizace (CU): Vydání softwaru, které poskytuje opravy údržby a/nebo opravy LTSR. Pro zákazníky Customer Success Services lze CU stáhnout z citrix.com. Obecně platí, že CU obsahují opravy a žádné nové funkce.
  • Rozšířený životní cyklus: LTSR zůstává podporován a kompatibilní déle než aktuální vydání Citrix Virtual Apps and Desktops (CR), které zůstává kompatibilní po dobu 18 měsíců. Jakmile bude LTSR zpřístupněn veřejnosti, budou stanoveny nové milníky životního cyklu pro toto vydání, které se zaměří na pět let běžné podpory.

Co je nového v připravovaném LTSR?

Mnoho zákazníků si oblíbilo LTSR nejen pro jeho předvídatelnost, ale také pro bohaté možnosti dostupné v jedné verzi. Více než dva roky inovací funkcí, oprav a vylepšení výkonu přispívají k lepšímu uživatelskému a administrátorskému zážitku při využití nadcházejícího LTSR. To zahrnuje Web studioSecure Private Access a Autoscale pro místní nasazení, abyste co nejlépe využili své místní a cloudové investice. Do HDX jsme také přidali optimalizaci šířky pásma, takže získáte lepší grafiku s nižším využitím procesoru a další.

Jaké operační systémy VDA a servery mají být podporovány v nadcházejícím Citrix Virtual Apps and Desktops LTSR?

V nadcházejícím Citrix Virtual Apps and Desktops LTSR plánujeme podporovat Windows 10, Windows 11 a Windows Server 2016 (s rozšířenou podporou Microsoftu), 2019 a 2022 pro naše VDA. Pro naši platformu také plánujeme podporovat Server 2016 (s rozšířenou podporou Microsoftu), 2019 a 2022. Pro Linux VDA nabízíme podporu pro Amazon Linux 2, Debian 11.7, RHEL 9.0-.2, RHEL 8.6-.8 , RHEL 7.9, CentOS 7.9, Rocky Linux 8.6-.8, Rocky Linux 9.0-.2, SUSE 15.5, Ubuntu 22.04 a 20.04. Níže uvedené grafy znázorňují podporu obsaženou v našich LTSR: \

Bude nový LTSR splňovat moji potřebnou shodu?

Pro zákazníky v odvětvích, jako jsou finance, zdravotnictví a státní správa, jsou shody a průmyslové certifikace nanejvýš důležité. S nadcházejícím LTSR máme v úmyslu získat FIPS, Common Criteria a federální certifikace přístupnosti brzy po vydání. Vysoce regulované organizace po celém světě spoléhají na to, že Citrix pomůže jejich uživatelům vykonávat jejich práci bezpečně a zároveň ochrání citlivá data, takže dodržování předpisů je v našem LTSR nejvyšší prioritou. Podívejte se blíže na naši shodu napříč produkty Citrix na naší stránce Trust Center.

Bude existovat aplikace Citrix Workspace LTSR pro Windows?

Ano, aplikace Citrix Workspace LTSR pro Windows je naplánována k dodání spolu s Citrix Virtual Apps and Desktops LTSR na začátku roku 2024. Aplikace Citrix Workspace pro Windows má svůj vlastní cyklus vydávání, oddělený od verzí Citrix Virtual Apps and Desktops. Zákazníci si mohou vybrat, zda budou používat klienta LTSR, který má typický 18měsíční cyklus údržby, nebo budou mít vždy aktuální informace o aktuálních verzích aplikace Citrix Workspace. Klienti Citrix pro mobilní a desktopové klienty na jiných platformách než Windows se řídí standardní kadencí aktuální verze.

Jak se připravím na nadcházející LTSR?

Tým Citrix vidí tento nový LTSR, jehož cílem je 1. čtvrtletí 2024, jako příchod v ideální čas. Virtuální aplikace a desktopy Citrix 1912 LTSR dosáhnou konce životnosti v prosinci 2024. Pro zákazníky využívající 1912 LTSR, kteří chtějí zůstat na stopě LTSR a získat nejnovější místní funkce, se dnes připravují na přechod na nadcházející LTSR je skvělá volba.

Nejlepší způsob, jak se začít připravovat na nadcházející LTSR, je otestovat nejnovější CR. Citrix Virtual Apps and Desktops 2308 je nyní k dispozici a je skvělým výchozím bodem pro vaše nasazení. Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat pro přípravu na příští LTSR, je nasazení 2308 CR do vašich předprodukčních prostředí již dnes.

Zdroj: Citrix