Článek přečtěte do 3 min.

Nemusíte čekat na IT nebo být expertem na monitorování, protože nyní můžete snadno přijmout a používat alarmy doporučené společností Oracle pomocí standardizované sady pravidel, prahů a podmínek k monitorování vašich databází. Pomocí konfigurací alarmů a upozornění doporučených společností Oracle můžete zkontrolovat dodržování osvědčených postupů databáze a zjistit potenciální problémy a odchylky od doporučených konfigurací (zlatý standard). Použití této funkce také poskytuje proaktivní monitorování, aby bylo zajištěno, že databáze fungují efektivně, bezpečně a v souladu s nejlepšími postupy monitorování databáze Oracle.

Díky těmto možnostem služby OCI Database Management je to, co bylo kdysi manuální, nyní hračkou:

  • Předdefinované definice alarmů a prahové hodnoty: To zahrnuje seznam předdefinovaných kontextových definic alarmů a prahů založených na uznávaných osvědčených postupech pro správu databáze Oracle, které obsahují specifickou sadu metrik pro konkrétní účel.
  • Možnost přizpůsobení: Zatímco definice kontextového alarmu poskytuje standardní sadu pravidel, umožňuje také přizpůsobení tak, aby vyhovovala specifickým potřebám a požadavkům správce databáze, DevOps nebo organizace. Pomocí této funkce mohou správci upravit prahové hodnoty nebo pravidla na základě jejich jedinečného prostředí.
  • Konfigurace na úrovni vozového parku: Pomocí definic alarmů můžete standardizovat nastavení monitorování v celém podniku tím, že nastavení monitorování určíte jednou a použijete je na jiné databázové cíle. Tyto konfigurace můžete uložit, upravit a použít v jedné nebo více databázích nebo skupině databází v rámci oddílu.
  • Prahové hodnoty alarmu : Každé pravidlo v definici je spojeno s úrovní závažnosti, jako je kritická, varovná nebo informační. To pomáhá upřednostňovat reakce a akce na základě závažnosti zjištěného problému.
  • Mechanismy upozornění: Pracovní postup definic poplachů vám umožňuje určit, jak mají být výstrahy doručeny příslušnému personálu nebo monitorovacím systémům. Mezi běžné oznamovací mechanismy patří témata, k jejichž odběru jste se přihlásili. Téma je prostředek služby OCI Notifications, který funguje jako komunikační kanál pro odesílání zpráv do jeho předplatitelů (koncových bodů), jako jsou e-maily a textové zprávy.

Začínáme

V konzole OCI přejděte na Observability & Management, Database Management a na stránce Přehled flotily klikněte na název vaší databáze a přejděte na stránku podrobností o spravované databázi . Definice alarmů naleznete v části Zdroje v části Správa .

gif for Oracle Database monitoring

Obrázek 1: Podrobnosti o spravované databázi a pracovní postup navigace

Poznámky navigace:

  • Zobrazí seznam definic alarmů vytvořených pro konkrétní databázi. Pokud žádné nemáte vytvořené, použijte možnosti dostupné v nabídce Vytvořit k vytvoření alarmů doporučených společností Oracle nebo k vytvoření vlastní definice alarmu.
  • Klikněte na  Doporučené alarmy a zobrazí se panel, vytvořte definici alarmu doporučenou společností Oracle. Tento pracovní postup kombinuje vytváření pravidla alarmu nebo události a oznámení na jediné obrazovce. Hodnoty pro alarmy doporučené společností Oracle se vyplňují automaticky. To zahrnuje název alarmu, závažnost, interval a práh, který určuje, kdy je alarm spuštěn.
  • Existující téma – vyberte existující téma, chcete-li zobrazit všechna cíle nakonfigurovaná pro toto téma, nebo vytvořte jedno => Výběr tématu – vyberte existující téma, chcete-li zobrazit všechna místa určení nakonfigurovaná pro dané téma, nebo nějaké vytvořte.
  • Scénář alarmů doporučených společností Oracle – Chcete-li monitorovat úložný prostor tabulkového prostoru ve vaší databázi, použijte doporučené využití tabulkového prostoru (%) – kritické využití a využití tabulkového prostoru (%) – Varovné alarmy. Tyto alarmy používají metriku „StorageUtilizationByTablespace“ a můžete použít předem nakonfigurované hodnoty alarmu nebo klepnout na ikonu Akce ( ) pro alarm a vybrat Upravit práh pro úpravu prahu a dalších hodnot. Když je využitý prostor větší nebo roven definované prahové hodnotě, spustí se poplach a obdržíte upozornění. Navíc při používání alarmů tabulkových prostorů máte výhodu sledování růstu tabulkových prostorů pro jednotlivé tabulkové prostory pomocí možnosti Rozdělit oznámení podle streamu metrik na panelu Upravit alarm . Tato volba je standardně vybrána pro alarmy tabulkového prostoru a budete upozorněni, když se změní stav metriky pro každý tabulkový prostor. To pomáhá při proaktivní správě místa na disku pro tabulkové prostory upozorněním, když dostupný prostor dochází na základě definovaných prahových hodnot.
  • Kliknutím na Vlastní alarm získáte přístup ke kompletní sadě možností vytváření alarmů ve službě OCI Monitoring, pokud doporučené alarmy nejsou dostatečné.
  • Naklonujte definici alarmu, abyste mohli použít existující konfiguraci v jedné nebo více databázích. Vyberte požadovanou konfiguraci alarmu a po klepnutí na tlačítko Klonovat se zobrazí panel, který vám umožní provést operaci klonování. Na panelu Klonovat alarmy vyberte možnost Klonovat do oddílu a vyberte oddíl, do kterého chcete alarm naklonovat, a použijte konfiguraci na všechny databáze v oddílu.
  • Panel Klonovat alarmy – vyberte možnost Klonovat do vybrané databáze, vyberte databáze pro klonování alarmu a použijte konfiguraci na vybrané databáze.
  • V případě potřeby smažte vytvořené definice alarmů výběrem alarmů a kliknutím na tlačítko Smazat .

souhrn

Funkce definic alarmů usnadňuje proces vytváření a správy alarmů pro monitorování databází Oracle. Umožňuje vám vytvářet výstrahy doporučené společností Oracle s využitím standardizované sady pravidel a prahových hodnot napříč více databázemi.

Zdroj: Oracle