Volejte: +420 267 316 318; navštivte nás: Vršovická 1461/64, 101 00 Praha 10 - Vršovice|info@solutia.cz

Funkce Android 14 Enterprise, které byste měli znát

Článek přečtěte do 3 min.

Co je nového v Androidu 14 Enterprise?

Změny pozastavení pracovního profilu

Android umožňuje uživatelům „pozastavit“ svůj pracovní profil na svých zařízeních od Androidu 7, dočasně deaktivovat pracovní aplikace a oznámení, aby mohli svá zařízení používat jako osobní zařízení pouze bez přerušení práce v obdobích, kdy nepracují.

Android 14 aktualizuje chování systému, když je pracovní profil pozastaven. V Androidu 13 a starším pozastavení pracovního profilu vyplo všechny procesy pracovní aplikace, které nebylo možné restartovat, dokud nebylo pozastavení profilu zrušeno. Když uživatel pozastaví svůj pracovní profil v Androidu 14, pozastaví všechny pracovní aplikace, včetně aplikace vlastníka profilu, ale pracovní profil stále běží.

Pro koncového uživatele zůstane velmi podobný zážitek – nebudou dostávat upozornění z pracovních aplikací a pracovní aplikace nebudou mít přístup k poloze zařízení nebo senzorům nebo spotřebovávají data nebo výdrž baterie. Správa pracovního profilu však může pokračovat s operacemi, jako jsou upgrady aplikací probíhající na pozadí.

Nová rozhraní API pro zobrazení pracovních kontaktů a ID volajících na osobní straně

Předchozí verze Androidu umožňovaly sdílení dat napříč profily, takže osobní aplikace měly přístup ke kontaktům a telefonním číslům pracovního profilu – malá, ale smysluplná funkce, která snižuje třenice pro mnoho koncových uživatelů, kteří používají stejné zařízení pro pracovní i osobní komunikaci.

S Androidem 14 mohou správci IT použít podrobnější zásady určením, které aplikace mají k těmto informacím povolen přístup.

Aplikace kalendáře, které mohou využívat data napříč profily, by měly zvážit přechod na připojené aplikace, které mohou využívat pracovní i osobní data (například zobrazením jednoho kalendáře s pracovními a osobními schůzkami), ale aniž by správcům IT poskytovaly přístup k osobním dat, a tím zachovat soukromí uživatelů.

Omezení pro ultraširokopásmové (UWB)

Technologie ultraširokopásmového připojení (UWB), bezdrátový komunikační protokol s krátkým dosahem používaný především ke sledování polohy objektů s vysokou přesností, byla do špičkových chytrých telefonů zavedena teprve nedávno, ačkoli vládní a vojenské aplikace sahají o desítky let zpět. Android 13 byla první verze Androidu s kompletní podporou UWB.

Očekává se, že UWB rychle poroste, zejména v aplikacích, jako je zdravotnictví, logistika a výroba, kde extrémně přesné informace o poloze v reálném čase mohou pomoci se složitým a náročným sledováním majetku.

V očekávání této rostoucí všudypřítomnosti umožňuje Android 14 správci vypnout UWB na firemních zařízeních v situacích, kdy to není žádoucí, například když obavy o bezpečnost a soukromí převažují nad výhodami údajů o poloze v reálném čase.

Kdy budou funkce dostupné?

Google nesděluje přesná data vydání, ale očekává se, že Android 14 bude vydán brzy (říjen 2023), na začátku září. Jako každý rok budou zařízení Google Pixel dostávat aktualizace v den vydání. Ostatní výrobci zařízení se při bezdrátových aktualizacích řídí vlastní kadencí, takže si u svých prodejců ověřte plány.

Řešení Ivanti UEM budou podporovat Android 14 v den nula, což znamená, že zákazníci Ivanti mohou plynule přejít na Android 14 na všech svých zařízeních Android.

Kde získat další informace o Androidu 14

Další podrobnosti o nových podnikových funkcích systému Android 14 naleznete v poznámkách k vydání systému Android 14 společnosti Google.

Podrobnosti o podpoře pro firemní telefony s operační systémem Android 14 o produktů Ivanti získáte od specialistů Solutia.

Zdroj: Ivanti

2024-01-11T09:35:50+01:007 září, 2023|Kategorie: Aktuality, Bezpečnost|Štítky: , , , , , , , |

Sdílejte tento článek, vyberte si platformu!

Přejít nahoru