Článek přečtěte do 3 min.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak snadné je nakonfigurovat svou autonomní databázi pro scénáře obnovy po havárii? Potřebujete migrovat svou autonomní databázi do více regionů, ale obáváte se výpadků a ztráty dat? S touto nejnovější funkcí Autonomous Database máte nyní možnost mít kromě Autonomous Data Guard také záložní databázi pro obnovu po havárii. Když vytvoříte databázi, nyní se jako výchozí použije metoda obnovy po havárii založená na zálohování. Možnost obnovy po havárii můžete vždy aktualizovat z „založené na zálohování“ na „Autonomní ochrana dat“, v závislosti na vašich potřebách.

Tento blogový příspěvek bere v úvahu nasazení Autonomous Database Shared.

Obnova po havárii založená na zálohování využívá zálohy ke spuštění partnerské databáze v době přepnutí nebo převzetí služeb při selhání. Tato záloha vám umožňuje mít nižší náklady a možnost obnovy po havárii Autonomous Database (RTO) s delší dobou obnovení než Autonomous Data Guard. Pro místní zotavení po havárii založené na zálohách se používají stávající místní zálohy. Místní obnova po havárii založená na zálohování nevyžaduje žádné dodatečné náklady.

Když přidáte záložní databázi Autonomous Data Guard, systém vytvoří záložní databázi, která se průběžně aktualizuje o změny z primární databáze. Autonomous Data Guard můžete použít s pohotovostním režimem v aktuální oblasti, místním pohotovostním režimem nebo pohotovostním režimem napříč regiony.

Jak změnit možnosti zotavení po havárii

Chcete-li změnit způsob obnovy po havárii z výchozí metody obnovy po havárii založené na zálohování, přejděte na stránku podrobností své autonomní databáze. V části Zotavení po havárii klikněte na Upgrade na Autonomous Data Guard nebo Switchover. Poté vyberte požadovanou možnost zotavení po havárii a uložte změny.

Snímek obrazovky s podrobnostmi autonomní databáze zobrazující kartu informací s možností obnovy po havárii založené na lokálních zálohách vyznačenou červeně.

Snímek obrazovky okna Update Disaster Recovery se zvýrazněnou možností Autonomous Data Guard.

 

 

V současné době Autonomní databáze umožňuje pouze jednu lokální a jednu meziregionální peer databázi. Ve výchozím nastavení automaticky používá místního partnera jako možnost obnovy po havárii založenou na zálohách. Můžeme přidat jednu meziregionální peer databázi, která bude fungovat jako možnost zotavení po havárii, která může být buď Autonomous Data Guard, nebo založená na zálohování.

Snímek obrazovky záložní kopie autonomní databáze v pohotovostním režimu.

 

A níže uvedený obrázek ukazuje dvě rovnocenné autonomní databáze pro obnovu po havárii, jednu založenou na zálohování a druhou Autonomous Data Guard umístěnou v různých oblastech.

Snímek obrazovky dvou rovnocenných autonomních databází pro obnovu po havárii, jedna založená na zálohování a druhá v Autonomous Data Guard.

 

Scénář migrace

Nyní simulujme migraci dat, kdy bylo zahájeno přepnutí na lokální záložní kopii a poté lokální pohotovostní režim převzal roli primární databáze bez jakékoli ztráty dat. Stejného cíle můžete dosáhnout s dvojicí záložních databází napříč regiony.

V primární databázi vytvoříme uživatele U01 a vytvoříme tabulku CUSTOMES o 100 řádcích. Poté jsme zahájili přechod a záložní databáze se stala primární databází. Tabulka má stejný počet řádků jako v primárním.

Níže je snímek obrazovky příkladu informací autonomní databáze s místními a meziregionálními informacemi vyznačenými červeně.

 

Níže je snímek obrazovky sekce zotavení po havárii se stavem „Probíhá změna role“ červeně vyznačeným po zahájení přepnutí.

 

Pracovní požadavek ukazující přepnutí byl úspěšně dokončen

Nový stav primární databáze po přepnutí: V důsledku dokončení přepnutí můžeme níže vidět, že dřívější pohotovostní databáze nyní převzala roli primární databáze a data jsou mezi oběma databázemi zcela synchronizována.

Validace dat z nového primáře po přechodu

Závěr

Obnova po havárii založená na zálohování přidává významný milník k obnově po havárii Autonomous Database. Nastavení zotavení po havárii je zásadní pro případ vašeho obchodního použití, protože minimalizuje cíl RTO a bod obnovení (RPO), když dojde k výpadku.

Zdroj: Oracle