Článek přečtěte do 4 min.

Celým smyslem IT monitorování je pozorovat, přijímat upozornění a lépe porozumět vaší IT infrastruktuře. K tomu je zásadní přizpůsobení – obrazovka plná irelevantních čísel a chaotických grafů není užitečná.

Zvyšte svou flexibilitu tím, že budete vědět, jak přesně diktovat, co se má monitorovat, kdy se mají výstrahy zavést, za jakých okolností a jak jsou data prezentována.

Proč přizpůsobení Nagios XI nelze překonat

Modulová řešení monitorování ne vždy umožňují úplné přizpůsobení. Funkce point-and-click mají přednost před podrobnostmi a relevanci. Nagios XI je to nejlepší z obou světů: Obrovská sada pluginů a komunitou vyvinutých doplňků na Nagios Exchange pro rychlé výhry spolu s bezkonkurenčním přizpůsobením pro konkrétní potřeby. Zveřejnili také pokyny pro vývoj pluginů.

Open-source

Na rozdíl od mnoha jiných řešení pro monitorování IT infrastruktury má Nagios XI své kořeny v open-source komunitě. Díky své přirozené transparentnosti a všestrannosti se Nagios XI rychle stává nejlepší volbou pro každého, kdo chce ze svých investic do monitorování vytěžit maximum.

Značka agnostika

Jak organizace rostou nebo zapojují nové dodavatele technologií, přidávají nebo mění sítě, zařízení a platformy. Nagios XI je agnostický vůči značce, což znamená, že jej můžete přizpůsobit tak, aby monitoroval jakéhokoli dodavatele, jakékoli zařízení v jakékoli síti.

Robustní grafické uživatelské rozhraní umožňuje přizpůsobení rozvržení, designu a preferencí na základě jednotlivých uživatelů, což dává IT týmům požadovanou flexibilitu.

Jak maximalizovat přizpůsobení Nagios XI

S Nagios XI můžete dělat mnoho; může být složité vybrat, kde začít. Podívejte se, jak je tyto organizace přizpůsobují sobě a svým zákazníkům.

„Nagios XI nám dává inspiraci.“

Švédská společnost Rely IT dodává IT řešení pro společnosti po celé Evropě, od správy celé IT sítě kanceláře až po zakázkový software a služby systémové integrace. Přečtěte si celou případovou studii Rely IT zde.

„Opravdu oceňuji, jak snadné je nakonfigurovat Nagios XI,“ řekl Kenneth Hagstrom, spoluzakladatel. „Jako poskytovatel poradenství a služeb je na nás, abychom si představili, co mohou naši zákazníci sledovat. Nagios XI nám dává inspiraci pro to, co je možné.“

Hagstrom pokračoval: „Opravdu oceňujeme grafy, přednastavení a konfigurační vložky. Naši zákazníci milují přehledy, protože je můžeme přizpůsobit podle toho, co potřebují. Náš tým vytvořil mnoho přizpůsobených řešení pro [velmi velké zákazníky] a Nagios podporuje vše, co spouští naše pluginy.“

„Dělejte s Nagios XI věci, které byste nikdy nedokázali s jiným řešením.“

US Liability Insurance Group potřebovala podrobnější informace ze svého monitorovacího řešení a rychlejší upozornění. Infrastrukturní architekt John Kimmel prosazoval přechod od jiného významného poskytovatele monitorování na Nagios XI.

„Pokud použijete Nagios XI hned po vybalení, nevyužijete jej naplno,“ řekl. „Kdybychom nikdy nechtěli nic přizpůsobovat, mohli jsme zůstat u našeho starého řešení, ale to by nám nedovolilo dělat práci správně.“

Kimmel vysvětlil: „S Nagiosem je malá křivka učení a pak můžete dělat věci, které byste nikdy nedokázali s jiným řešením. Nagios je rámec, který vám umožňuje navrhovat nebo stavět, co chcete, protože přizpůsobení je nejlepší na světě.“

Tým vytvořil procesy pro monitorování portů a přihlašovacích stránek. „Musíte se přihlásit na naši zákaznickou stránku, ale staré řešení dokázalo zkontrolovat pouze port a ne, zda byla skutečná přihlašovací stránka nefunkční. S Nagios XI jsem vytvořil proces, který vezme přihlášení a dá mi cookie k uložení. Nyní se přihlásím do cookie, abych se ujistil, že přihlašovací stránka je skutečně aktivní. To je příklad něčeho, co můžeme monitorovat pomocí Nagios, co jsme dříve nemohli.“

„Eso v rukávu.“

Přeprava zboží přes mezinárodní hranice vyžaduje přesnou elektronickou dokumentaci. „Pokud se objeví náklaďák a pohraniční stráž nebude mít dokumentaci v systému předem, je to vysoká pokuta,“ řekl Brandon Teixeira, IT ředitel společnosti Landtran, která poskytuje logistické a přepravní služby po celé Severní Americe.

Když partner z USA odešle společnosti Landtran papírování pro náklad, uživatel Landtranu vyplní informace a předá soubor EDI celnímu makléři prostřednictvím FTP klienta. „Systém Windows se jednou za čas zastaví na nějakém úkolu, takže jsme buď nedostali papíry, nebo je nejsme schopni poslat celnímu zprostředkovateli, aby získal schválení pro náklad,“ řekl Teixeira.

Teixeira potřeboval monitorovat soubor ve složce a nastavit měsíční sledování této složky pomocí Nagios XI. Vytvořil vlastní proces, který rotoval měsíční protokoly a nastavil průvodce NRPE Nagios pro Windows, aby složku sledoval. Našel dokonce i další aplikace, které lze tímto přístupem monitorovat, například další FTP.

„Je to opravdu skvělé řešení a pomohlo nám to být proaktivnější, protože můžu jít dovnitř a dát Windows kopačky, než si toho někdo všimne,“ řekl. „Nazval jsem Nagiose esem v rukávu!“

„Jsme hrdí na to, co jsme s Nagios XI dokázali, a milujeme to.“

Architektura Nagios XI umožňuje uživatelům soustředit se na protokoly a používat jakýkoli preferovaný programovací jazyk.

„Nagios XI vám poskytuje nástroje ke sledování čehokoli, ale musíte vynaložit úsilí a věnovat čas tomu, abyste porozuměli všemu, co na platformě provozujete. Musíte to udělat, pokud chcete vše správně sledovat,“ řekl Fadi Sodah, ředitel informačních a komunikačních technologií na Amman Stock Exchange (ASE).

„Vynaložili jsme velkou časovou investici do konfigurace Nagios XI, abychom přesně monitorovali, co potřebujeme pro obchodní systémy a pomocné systémy. Také jsme zajistili, aby jeho výstražný mechanismus používal poskytovatele SMS služeb a nebyl závislý na internetovém připojení,“ vysvětlil Sodah. „Jsme hrdí na to, co jsme s Nagios XI dokázali, a milujeme to. Pokud porovnáte Nagios XI s jinými dodavateli softwaru, tito ostatní prodejci vám berou spoustu peněz. Přizpůsobení Nagios XI je pro nás velmi cenné.“

Dnes může ASE proniknout do svého IT prostředí hlouběji než kdykoli předtím. „Máme například kabely a přepínače od společnosti Cisco a ty mají obrovské množství portů,“ řekl Sodah. „Můžeme monitorovat všechny porty pro správu a porty provozu a jsme upozorněni, pokud dojde k latenci nebo pokud je port odpojen. To je nádherné!“

Dosažení stejného úspěchu ve vaší firmě je hned za rohem. Naplánujte si demo ukázku s jedním ze zkušených odborníků ze Solutia.

Zdroj: Nagios