Článek přečtěte do 3 min.

Grafické funkce Oracle Database umožňují vývojářům ukládat a procházet vztahy mezi entitami. Oracle Graph Server and Client umožňuje vývojářům, analytikům a datovým vědcům používat grafy v rámci Oracle Database, zatímco Graph Studio v Oracle Autonomous Database odstraňuje překážky vstupu automatizací nastavení a správy, automatizací vytváření grafů a poskytováním příkladů krok za krokem.

Poslední čtvrtletní aktualizace Oracle Graph oznámila dostupnost Oracle Graph Server and Client 23.2. Toto vydání zahrnovalo změny v aplikaci pro vizualizaci grafů, aktualizace PGQL a integraci Oracle Graph s dalšími službami. Aplikace pro vizualizaci grafů byla aktualizována, aby podporovala grafy vlastností SQL, které jsou dostupné prostřednictvím Oracle Database 23c Free – Developer Release. SQL Property Graphs umožňují vytváření a dotazování grafů pomocí nové syntaxe ve standardu SQL 2023. Zahrnoval také další funkce prostřednictvím PGQL a aktualizace, které úzce sladí PGQL se standardem SQL. Nakonec došlo k vylepšení integrace s PyPi, SQL Developer a OCI Data Science.

Oracle Graph Server and Client 23.3 je nyní k dispozici ke stažení pro použití s ​​databázemi v cloudu (k dispozici je obraz OCI Marketplace) a pro místní databáze. Tato verze obsahuje řadu nových funkcí, včetně zjednodušené instalace a použití nástroje pro vizualizaci grafů, aktualizací PGQL a vylepšení funkcí RDF. Rozhraní REST API pro vizualizaci grafů bylo také aktualizováno, aby zjednodušilo ověřování a spouštělo dotazy PGQL prostřednictvím těla JSON, nikoli jako kódované adresy URL. Více informací o REST API bude k dispozici v budoucím příspěvku.

Zjednodušená instalace a použití nástroje Graph Visualization Tool

Konfigurace je nyní zjednodušena a k dispozici je také jediná přihlašovací obrazovka pro vizualizaci grafů v databázi a na serveru grafů.

Přihlašovací obrazovka nástroje pro vizualizaci grafů

Po ověření v databázi Oracle Database 19c uvidíte samostatné karty pro dotazování na grafy na serveru Graph Server a na grafy vlastností PGQL v databázi. Na Oracle Database 23c Free – Developer Release uvidíte samostatné karty pro Graph Server, PGQL Property Graphs v databázi a SQL Property Graphs v databázi. To zjednodušuje přechod mezi spouštěním dotazů na grafy v databázi a na serveru Graph Server.

23c karty nástroje pro vizualizaci grafů

Karty nástroje pro vizualizaci grafů 19c

Aktualizace PGQL

Nejnovější aktualizace rozšířily podporu pro poddotazy LATERAL. LATERAL poddotazy umožňují předávání výstupních řádků jednoho dotazu do jiného promítnutím libovolného počtu sloupců, které má vnější dotaz použít. Toto vydání zahrnuje možnost používat poddotazy LATERAL při spouštění dotazů PGQL v databázi. Laterální poddotazy lze nyní kombinovat s libovolným počtem klauzulí MATCH na klauzuli FROM a je podporováno v rámci EXISTS / skalárních poddotazů.

příklad bočního poddotazu 1

Tato verze také přidává podporu pro poddotazy LATERAL v nástroji pro vizualizaci grafů, takže si můžete vizualizovat výsledky svých poddotazů LATERAL.

příklad bočního poddotazu 2

Aktualizace funkcí RDF

Tato verze přidává podporu pro vytváření zdroje dat s přihlašovacími údaji pomocí serveru RDF a přidává podporu pro GeoJSON. Vytvoření zdroje dat s přihlašovacími údaji vám umožní vytvořit zabezpečená připojení k vašim datům a zajistit efektivní přístup k těmto zdrojům.

zdroj dat rdf jdbc

S integrací GeoJSON budete moci vizualizovat a analyzovat informace založené na poloze z vašich dat RDF.

podpora rdf geojson

Zdroj: Oracle