Článek přečtěte do 4 min.

Možná jste nevěděli, že Premier League a Oracle jsou sportovní partneři. Ale pokud jste fanouškem fotbalu (nebo fotbalu, jak jej zná svět mimo USA), pravděpodobně víte, že v neděli 5. února vstřelil Harry Kane svůj 200 gól v Premier League! Je teprve třetím člověkem v historii ligy, který dosáhl tohoto neuvěřitelného milníku. Abychom oslavili tento úspěch a naplnili poslání společnosti Oracle pomáhat světu vidět data novými způsoby, využili jsme sílu Oracle Cloud Infrastructure (OCI) a Oracle Analytics Cloud (OAC), abychom zdůraznili jeho kariéru v řadě řídicích panelů Oracle Milestone Insight. 

Během své kariéry byl Kane pozoruhodný z penalt, s více než 88% konverzním poměrem penalt. Nejlepší způsob, jak to zvýraznit a ukázat jak své znalosti o trestech, tak flexibilitu přizpůsobení mapy OAC, je vlastní mapa. Tato mapa goalmouth vám umožňuje filtrovat podle sezóny a týmu, takže přesně uvidíte, kde jeho penalty vstoupily do branky. Můžete určit, zda jeho strategie zůstala konzistentní proti každému týmu, nebo zda měl na mysli jedinečné umístění proti různým týmům.

Za prvé, mapy – proč jsou tak důležité?

Mapy vám nabízejí rychlé rozhodování. Ať už vybíráte restauraci, snažíte se najít sdílení kol nebo analyzujete sportovní výkon, mapy jsou neocenitelným nástrojem. Mapy vám pomohou odpovědět na otázky. Které místo sdílení kol má nejčastější využití nebo kde by měly být umístěny taxíky na základě objemu historických míst startu jízd? Nebo tento příklad – upřednostňuje Harry Kane roh brankoviště během pokutových kopů?

Na první pohled použitelnosti map z nich dělá jeden z nejmocnějších nástrojů pro rychlé odhalování poznatků. Ve sportu mohou mapy používat týmoví stratégové, trenérské týmy a hráči ke studiu opozice nebo vlastního výkonu. Jako zábavný vizuální prvek lákají i na prezentaci sportovních novinářů a dávají dychtivým fanouškům snadný způsob, jak upozornit na nezapomenutelné okamžiky svých oblíbených sportovců a her.

Šipky ukazující zvýrazněné penaltové góly

Sportovci a týmoví stratégové studují záběry ze hry. Analyzují a připravují taktiku na základě dat z předchozích zápasů. OAC umožňuje uživatelům prozkoumat bezproblémovou interaktivitu mezi mapovými a grafovými vizualizacemi. Ve výše uvedeném příkladu jsem použil sloupcový graf Penalty Scored by Opponent k výběru penalt, které dal Harry Kane proti Norwichi. Tyto tři postihy se pak zvýrazní na vrstvě mapy a umožní stratégovi rozhodovat se na základě předchozího výkonu. Dvě ze tří penalt padly u pravé tyče branky a další téměř přímo doprostřed branky. Na základě těchto historických údajů byste souhlasil s tím, že doporučení by mělo znít, aby se brankář vrhl na správný post?

Jak to tedy funguje?

Pomocí mapování lze transformovat jakoukoli datovou sadu s geografickými souřadnicemi. Můžete použít tradiční globální mapu nebo mapu města nebo vlastní pozadí obrázku mapy. Může to být obrázek fyzického umístění z ptačí perspektivy – nebo, jako u Harryho Kanea, to může být obrázek fotbalové branky ukazující místa, kde se míč dostal do sítě. Jakýkoli obrázek relevantní pro vaši analýzu lze v OAC použít k vytvoření vrstvy mapy pozadí.

Mapa gólů penalt Premier League

Zde je postup, jak zarovnat souřadnice s vlastním obrázkem na pozadí:

Najděte levý dolní a pravý horní roh. Chcete-li to provést, vytáhněte své souřadnice do tabulky a najděte dolní a horní hranici zeměpisné délky a šířky.
Tabulka údajů o penaltách Premier League

  1. Jakmile budete mít své rohy, uložte sešit a přejděte do konzole OAC. Klikněte na mapy, poté na pozadí a poté na pozadí obrázků. Pomocí odkazu Přidat obrázek v dolní části stránky nahrajte obrázek.

Mapové pokyny OAC

  1. V poli souřadnic se ujistěte, že jste vybrali změnu z „Automaticky“ na „Vlastní“, poté vyplňte pravý horní roh na horním řádku a levý dolní roh na spodním řádku. Klikněte na uložit a zavřít.

Dialogové okno mapy OAC

  1. Přejděte zpět do svého sešitu OAC a načtěte vrstvu mapy do vizualizace mapy, abyste zobrazili svá data.

Mapová vrstva vlastností OAC

Posledních několik měsíců tým OA zkoumal a analyzoval kariérní data Harryho Kanea, na okraji našich křesel a čekal na jeho historický 200 gól v Premier League. Zveřejnění tohoto řídicího panelu je prvním vydáním společné série Premier League a Oracle Milestone Insight. Tento projekt bude i nadále vyzdvihovat skvělé úspěchy a oslavovat hráče v Premier League a sdílet způsoby, jak můžete využít téměř neomezenou flexibilitu mapování OAC za vás.

Zdroj: Oracle