Článek přečtěte do 4 min.

Překryvný graf je jednou z nejuniverzálnějších vizualizací dostupných v cloudu Oracle Analytics.

Umožňuje tvůrcům řídicích panelů prezentovat bohatá data prostřednictvím několika různých grafů naskládaných do vrstev v jediné vizualizaci; čímž se překryvný graf stává robustním a výkonným režimem pro vizualizaci vašich dat.

Předpokládejme, že datová sada prodeje pro maloobchodní organizaci vypadá takto:

Prodejní datová sada

K analýze těchto dat můžete využít následující funkce překryvných grafů:

  1. Vícevrstvá vizualizace: Protože se překryvný graf skládá z více jednotlivých grafů překrývajících se nad sebou, všechny jednotlivé grafy sdílejí společnou osu kategorií. Překryvný graf proto poskytuje samostatný gramatický okraj každé vrstvě grafu, takže graf ve vrstvě lze formátovat nezávisle na grafech v jiných vrstvách.
    Můžete začít vykreslováním čtvrtletního zisku ve spojení s trendem slev a nákladů na dopravu do překryvného grafu. Na následujícím obrázku jsou přepravní náklady, sleva a kumulativní zisk vyneseny proti datu objednávky (čtvrtletí) v samostatných vrstvách jako plošný graf, sloupcový graf a skládaný pruhový graf.
    Přidání vrstvy skládaný pruhový graf pro kumulativní zisk
    Na překryvný graf můžete přidat tolik vrstev, kolik potřebujete. Podporované typy grafů jsou pruhový, skládaný pruh, čára, oblast, kategorie a složená kategorie.
  2. Řízení průhlednosti vrstvy grafu: Když se více grafů překrývá ve stejné oblasti jako v překryvném grafu, části jednoho grafu mohou skrývat důležité části jiného grafu. Můžete upravit průhlednost vrstvy grafu, abyste rozeznali charakteristiky ostatních vrstev grafu. To zvyšuje viditelnost ostatních vrstev grafu, takže překryvný graf může zobrazovat komplexní přehled.
    Na následujícím obrázku byla upravena průhlednost skládaného sloupcového grafu pro zisk, aby byly zvýrazněny spojnicové a plošné grafy.
    Úprava průhlednosti vrstvy grafu
  3. Přidejte vizualizace karet stylu klíčových ukazatelů výkonu: Zatímco vizualizace grafů poskytují přehledy na konkrétní podrobné úrovni, souhrnná míra může k podrobným datům přidat cenný kontext. Do části dlaždice na panelu gramatiky překryvného grafu můžete přidat míry, abyste zobrazili vizualizace stylu klíčových ukazatelů výkonu, jako na následujícím obrázku:
    Míry v dlaždici překryvného grafu
    Do dlaždice překryvného grafu můžete přidat jednu primární míru a až 4 sekundární míry. Na panelu vlastností můžete nakonfigurovat polohu, zarovnání a další formátování těchto vizualizací KPI v dlaždici.
    Vlastnosti dlaždic, které lze konfigurovat pro míry v dlaždici překryvného grafu.
    Podmíněné formátování můžete také použít na ukazatele KPI v dlaždici přidáním a použitím pravidel podmíněného formátování na překryvném grafu. Následující obrázek ukazuje pravidlo podmíněného formátování pro formátování pozadí hodnot ziskových dat větších než 2 500 000 USD. Toto pravidlo lze použít na dlaždici i na graf. Pravidlo se použije na dlaždici a pozadí hodnot ziskových dat zezelená, jak je uvedeno v pravidle.
    Podmíněné formátování použité na rozměry dlaždic.

Provádění Paretovy analýzy s překryvným grafem

Existuje široká škála aplikací pro překryvné grafy a Paretova analýza je jedním z takových případů. Paretovy diagramy se používají k analýze dat o frekvenci nebo nákladech problémů nebo příčin v procesu. Pomáhají identifikovat nejvýznamnější oblasti nebo oblasti s vysokou prioritou pro zlepšení nebo prozkoumání.

Pomocí výše uvedené datové sady můžete provést Paretovu analýzu k identifikaci nejlepších/spodních ziskových produktů podle následujících kroků:

  1. Vytvořte kalkulaci (Product Profit Rank) pro seřazení produktů na základě zisku každého produktu.
    Výpočet pořadí zisku produktu
  2. Vytvořte výpočet (procentuální zisk), abyste provedli průběžný součet procentuálního podílu zisku každého produktu na celkovém zisku.
    Průběžný součet zisku % příspěvku každého produktu k celkovému zisku.
  3. Vytvořte kalkulaci (kvintil zisku produktu) pro seskupení produktů do 5 kvintilů na základě zisku podle produktu.
    Produktový kvintil podle příspěvku k zisku
  4. Vytvořte Paretův graf vložením výpočtu pořadí zisku produktu do gramatiky kategorie (osa x), výpočtu % zisku na osu y vrstvy spojnicového grafu a pole zisku do osy y vrstvy sloupcového grafu .
  5. Přidejte výpočet kvintilu zisku produktu do gramatiky barev vrstev čárového i pruhového grafu, jak je znázorněno na následujícím obrázku:
    Paretův diagram

Obrázek také ukazuje celkový součet zisku a celkový počet produktů na dlaždici grafu pro přidání kontextu. Formátování míry bylo v dlaždici aktualizováno pro lepší vzhled.

Výzva k akci

Stejně jako Paretovu analýzu lze překryvný graf použít k provádění dalších komplexních analýz, jako je porovnávání více měření z datové řady, hledání korelace míry napříč různými datovými atributy a mnoho dalších funkcí. Překryvné grafy nabízejí mnohem více možností pro vytváření robustních vizualizací a můžete je využít k vytváření bohatých a vyladěných vizualizací, které vyhovují vašim potřebám.