Článek přečtěte do 3 min.

Cloudová nativní služba Oracle pro virtualizaci desktopů

Oracle vydává novou cloudovou nativní službu: Oracle Cloud Infrastructure (OCI) Secure Desktops. Tento vývoj umožňuje zákazníkům snadno a rychle nasadit infrastrukturu virtuálních desktopů (VDI) přímo z jejich pronájmu OCI.

Využití OCI se značně rozšířilo. Firmy si uvědomují hodnotu zabezpečení svých dat uvnitř OCI. Implementací architektury s nulovou důvěrou a zabezpečením poskytují služby OCI Compute, Storage a Networking důvěryhodnou platformu pro nasazení podnikových aplikací pro globální přístup.

Zabezpečení dat a jak může VDI pomoci

Podle průmyslových analytiků je notebook odcizen každých 53 sekund. Spojte tuto skutečnost s realitou, že firemní data se dostávají do notebooků a stolních počítačů, které cestují po veřejných místech nebo sedí v domácnostech svých zaměstnanců. I když se k ochraně dat používá technologie šifrováním místních disků, vynucováním oprávnění k přístupu k datům a zabezpečením přístupu k VPN, to vše s vynucováním přijatelné úrovně zabezpečení, rizika mohou být stále vysoká. Několik odcizených nebo nevyhovujících strojů může způsobit narušení dat pro firemní data nebo ještě hůře pro data jejich zákazníků.

Technologie VDI existuje již mnoho let a umožňuje zaměstnancům používat jejich místní stroje pro přístup k desktopovým aplikacím běžícím na virtuálních klientských strojích ve firemním datovém centru a udržovat data v bezpečí za firewally. Technologie VDI umožňuje, aby se veškerý výpočetní systém a úložiště nacházely uvnitř podnikového intranetu, zatímco uživateli klienta se na displeji jeho místního počítače zobrazují pouze pixely pracovní plochy. Bezpečnostní riziko klientského počítače je nyní výrazně sníženo, protože citlivá data neopouštějí virtuální klientský stroj uvnitř firemního datového centra.

Grafika znázorňující architekturu OCI Secure Desktops.

Obrázek 1: Architektura OCI Secure Desktops

OCI Secure Desktops přináší technologii VDI do OCI jednoduchým a výkonným způsobem. Služba je zcela integrována se službami OCI Compute, Storage a Networking a poskytuje flexibilitu při vytváření zabezpečených desktopů pro váš stávající nájem a účet OCI výběrem z různých tvarů Compute a možností poskytnout vyhrazený úložný prostor pro každého uživatele desktopu. Virtuální desktopy jsou umístěny uvnitř OCI, kde jsou všechna data v bezpečí, zatímco uživatelé přistupují k podnikovým aplikacím.

Správci mohou nasadit zabezpečené plochy během několika minut. Vyhledejte „Secure Desktops“ v Oracle Cloud Console v části Compute a poté vytvořte fondy desktopů se systémem Oracle Linux nebo jsou uživatelé přidáváni do fondů Secure Desktops prostřednictvím zásad skupiny OCI a jejich přístup se také řídí standardními postupy OCI pro ověřování, včetně federace řešení identity vaší společnosti.

A co je důležitější, protože služba Secure Desktops sídlí na okraji, uživatelský přístup nevyžaduje použití VPN, protože bezpečnostní zásady jsou vynucovány prostřednictvím služeb sítě OCI. Přístup je dostupný prostřednictvím jediné adresy URL ve webovém prohlížeči z libovolného zařízení nebo prostřednictvím odlehčeného nainstalovaného klienta.

Snímek obrazovky služby Secure Desktops běžící na Windows 11.

Obrázek 2: Zabezpečené plochy se systémem Windows 11

Závěr

Služba Secure Desktops může výrazně zvýšit zabezpečení vašich dat a zároveň zvýšit agilitu vzdálených zaměstnanců, dodavatelů nebo dočasných pracovníků při nástupu na palubu. Může poskytnout rámec pro bezpečná prostředí, ve kterých mohou vývojáři pracovat s vaším nejcitlivějším duševním vlastnictvím nebo kde vaši pracovníci podpory mohou bezpečně kontrolovat data svých zákazníků. Může to být také základní technologie pro implementaci datově čistých prostor.

Zabezpečené stolní počítače jsou nyní k dispozici na Oracle Cloud Infrastructure pro nasazení pouze pro 10 uživatelů. Pochopitelně, neváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Oracle