Článek přečtěte do 3 min.

Věděli jste, že Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nabízí stejné služby jako Amazon Web Services (AWS), Azure a Google Cloud za nižší cenu? Ne? Pak pokračujte ve čtení.

Různé regiony, ale stejné ceny

Pokud jste uživatelem AWS, jste zvyklí platit různé ceny v závislosti na regionu, který používáte. Zdá se to běžné a akceptujete, že v určitých lokalitách zaplatíte více jako náklady na podnikání. Tento cenový rozdíl však může mít skutečný dopad na vaše plány.

Všichni jsme už tento příběh slyšeli: Společnost provozující aplikaci v Evropě chtěla spustit kopii v Brazílii, aby byla blíže svým jihoamerickým spotřebitelům. Když duplikovali aplikaci do brazilského regionu, jejich náklady explodovaly.

Váš účet za cloud je často poměrně podrobný, ale náklady na jeden produkt, jako je virtuální stroj (VM), se snadno liší. Náklady na stejný typ zdroje se mohou značně lišit od regionů USA, které jsou obvykle nejnižší ze všech regionů. Následující graf ukazuje, o kolik více zaplatíte za virtuální počítač v různých oblastech Jižní Ameriky, EMEA a Oceánie, než je sazba v USA. AWS si za stejný VM účtuje o 60 % více oproti americkým sazbám. Nyní chápeme, proč bylo duplikování pracovní zátěže z Evropy do Brazílie tak drahé.

Ostatní poskytovatelé cloudu účtují různé poplatky pro různé regiony.

Tyto ceny jsou veřejné ceníkové ceny. Pokud máte podnikovou slevu nebo používáte plán spoření, lze rozdíl snížit, ale stále platíte více za provozování v regionech mimo USA. Když tedy expandujete globálně, musíte mít rozpočet více, než je vaše současná rychlost provozu na stejnou úroveň zdrojů.

Pokud však provozujete stejný zdroj na OCI, platíte stejnou sazbu v každém regionu. Úlohu můžete přesunout nebo duplikovat do libovolné oblasti a očekávat, že zaplatíte stejně.

Data přátelská síť

Pokud jste uživatelem služby Google Cloud, možná vás stále překvapuje zvýšení cen realizované v loňském roce. Google také zvýšil počet odchozích „Vždy bezplatný internet“ z nepatrného 1 GB až na 100 GB za měsíc. Stále je to však 1 % z 10 TB bezplatného výstupu dat, který OCI každý měsíc poskytuje.

Podívejme se na srovnání samotných poplatků za výstup dat. Po jakémkoli provozu nabízeném zdarma je každý bajt, který opustí oblast, zpoplatněn. Poplatek se mění v závislosti na tom, kde se cloudová oblast nachází, z velké části proto, že různí poskytovatelé sítí řídí trasy spojující různá místa po celém světě. Zvýšení poplatků za výstup dat poskytuje poskytovatelům cloudu výhodu, protože vyšší poplatky zablokují zákazníky, protože přesun dat je příliš drahý. Tento koncept je někdy známý jako datová gravitace.

Ostatní poskytovatelé cloudu účtují výrazně vyšší poplatky za výstup dat než OCI.

Tento graf porovnává náklady na výstup dat pro 50 TB, 100 TB a 500 TB za měsíc pro každý hyperscaler v každé oblasti. OCI zahrnuje 10 TB odchozích dat zdarma za měsíc, což je výrazně více než 100 GB u jiných poskytovatelů cloudu. Pro výstup dat z USA je OCI 6–13krát levnější, v závislosti na množství dat. Pokud tedy přesouváte 50 TB externě, do jiného regionu, do jiného cloudu, Google Cloud si může účtovat až 10násobek nákladů na OCI. To je řádový rozdíl oproti vašemu rozpočtu.

Správná velikost výpočtu

Pokud jste uživatelem Azure, znáte velikost virtuálních počítačů. Nejprve zjistíte, kterou z mnoha různých sérií potřebujete. Pokud je řada „D“ pro obecné použití pro vaši aplikaci dost dobrá, chcete Dasv5, Dadsv5, Dpsv5, Dpdsv5, Dplsv5, Dpldsv5, Ddv5, Ddsv5, Dv5, Dsv5, Dlsv5, Dldsv5, DCadsv5 nebo DCasv5? A to je jen aktuální verze 5 série. Možná vám přechod na sérii v3 nebo v4 ušetří pár dolarů, protože jde o loňské vydání.

Poté, co zjistíte, jakou abecední polévku ze série chcete, musíte se rozhodnout pro velikost. Obvykle můžete vybrat 2, 4, 8, 16, 32, 48 a 64 vCPU. Obecně platí, že každá velikost má dvakrát více paměti než předchozí velikost a každá velikost je dvakrát dražší než předchozí velikost. Ale co když potřebujete 20 vCPU? V Azure taková možnost neexistuje.

Na OCI je vaše rozhodnutí zjednodušené. Vyberte architekturu procesoru: Intel, AMD nebo Arm. Dále zvolte počet jader CPU. Ne vCPU, ale skutečná jádra. Obvykle 1 jádro OCPU = 2vCPU. Začněte na 1 a přejděte na 32 (Intel), 64 (AMD) nebo 80 (Arm). Potřebujete 19? Žádný problém. Nakonec vyberte paměť na jádro. Začněte na 1 GB na jádro a jděte až na celkových 512 GB pro Intel, 1024 GB pro AMD a 512 GB pro Arm.

Plaťte jen za to, co potřebujete!

Zdroj: Oracle