Článek přečtěte do 3 min.

Zcela nový v monitorování sítě IT? Získejte široký přehled o sítích a monitorování sítě, který vám poskytne základní znalosti pro zahájení vytváření vlastního plánu monitorování. Po cestě vás propojíme s podrobnějšími zdroji, abyste mohli kopat dále.

Použití řešení pro monitorování sítě vám poskytuje kontrolu nad technologií vaší organizace a také cenné informace, které vám pomohou rychle jednat, pokud se něco pokazí. Hlídá celé vaše IT prostředí a posílá vám upozornění, pokud něco nefunguje správně. Dokáže dokonce předvídat, kdy mohou nastat problémy. Pojďme si nejprve zopakovat základy počítačových sítí a poté se podrobněji zabývat monitorováním.

Co je to síť?

Všechny organizace spoléhají na technologie a v dnešním světě se technologie stále více propojují. Vaše síť může zahrnovat servery, modemy, směrovače, přepínače, počítače, tablety, všechny kabely nebo zástrčky, které je propojují, a mnoho dalších příkladů. Kromě fyzických zařízení mají organizace ke správě také poskytovatele internetových služeb a místní a cloudové aplikace. V závislosti na velikosti vaší organizace může vaše síť zahrnovat jedno nebo více míst.

Tyto sítě se mohou rychle stát velkými, složitými a obtížně udržovatelnými. Zde přichází na řadu monitorování sítě.

Co je monitorování sítě?

Monitorování sítě je proces, který shromažďuje data z celé řady zařízení a služeb a prezentuje je užitečným způsobem.

Existuje nespočet scénářů, kdy je monitorování sítě užitečné a dokonce zásadní pro vaše obchodní operace. Představte si, že jste na obědě se svými spolupracovníky a ve vaší serverové místnosti vypadne proud, což ovlivní schopnosti všech vašich spolupracovníků dělat jejich práci. Vrátíte se do kanceláře a najdete katastrofu, která již probíhá, a naštvaného šéfa, který přemýšlí, jak jste to mohli dopustit. Nebo si pro méně extrémní příklad představte, že si uvědomíte, že máte někde ve vaší síti vadné připojení. Bez systému monitorování sítě musíte ztrácet čas procházením se ke každému přípojnému bodu a vrtěním drátů a doufat, že nakonec najdete problém.

Proč byste měli monitorovat svou síť

Většina systémových administrátorů musí zvládnout mnoho povinností a bez ohledu na velikost jejich sítí je jejich monitorování bez softwaru časově náročné a neúplné a může vést k nákladným katastrofám, kterým se dá předejít. Díky přizpůsobitelnému softwaru je monitorování sítě realistickým úkolem pro zaneprázdněné lidi, protože sestavuje nejdůležitější informace způsobem, který je snadno přístupný a srozumitelný.

Pro efektivní údržbu IT prostředí může administrátor nebo tým proaktivně sledovat informace a provádět změny podle potřeby. Můžete být také automaticky upozorněni, když pravděpodobně nastane nebo již nastal problém. Ruční shromažďování těchto informací by zabralo mnoho pracovních hodin a neposkytlo by kontext potřebný k účinné diagnostice a prevenci problémů. Pomocí softwaru pro monitorování sítě mohou správci rychle vidět relevantní data, která potřebují, v reálném čase a okamžitě získat cenné znalosti.

Co lze sledovat?

Nyní, když jsme si prošli, co je monitorování sítě, možná se ptáte sami sebe, co můžete monitorovat. Každé IT prostředí může vyžadovat sledování různých dat a flexibilní softwarová řešení mohou monitorovat téměř cokoli. Mezi běžné příklady patří internetová šířka pásma, servery, cloudové aplikace, webové stránky vaší společnosti a síťová zařízení, jako jsou modemy, směrovače a přepínače. Není však třeba zůstávat u základů – se správným softwarem můžete sledovat cokoli s IP adresou, a to i ve složitých prostředích.

Některé problémy mohou ovlivnit pouze interní operace, ale některé mohou také narušit interakci vnějšího světa s vaší společností. Například vyhnutí se katastrofám ve vašem prostředí znamená, že můžete zajistit, aby se návštěvníci mohli rychle a spolehlivě dostat na web vaší společnosti. Nefunkční web může vést ke ztrátě obchodu nebo porušení smluv o úrovni služeb, proto je sledování vašeho webu nesmírně důležité.

Díky centralizovanému řešení mohou administrátoři rychle vidět data ze všech vašich zařízení na jednom místě.

Vyzbrojeni informacemi v reálném čase můžete:

  • Vyhněte se katastrofám tím, že předpovíte, kdy se událost může stát větším problémem.
  • Dostávejte upozornění na naléhavé problémy, které vyžadují vaši pozornost.
  • Čiňte obsáhlá obchodní rozhodnutí.
  • Sledujte podezřelou aktivitu ve vašem okolí.

Hledání řešení pro monitorování sítě

Nyní, když víte více o hodnotě monitorovacího řešení, můžete začít vidět výhody, jakmile řešení nasadíte.

Zdroj: Nagios