Článek přečtěte do 3 min.

Mít bezpečný a spolehlivý web je zásadní pro podporu podnikání a budování vztahu s uživateli. Použití Nagios XI a níže uvedených průvodců ke sledování stavu vašeho webu v různých oblastech posílí zabezpečení vaší infrastruktury.

Co jsou to Wizards?

Wizards jsou doplňky k Nagios XI, které koncovým uživatelům usnadňují sledování nových zařízení, služeb a aplikací pomocí Nagios XI. Průvodci poskytují uživatelsky přívětivé rozhraní k tomu, co by jinak mohlo být složité. Jsou zvláště užitečné pro uživatele, kteří jsou s Nagios XI noví, vytvářejí všechny související konfigurace monitorování, aniž by museli rozumět tomu, jak Nagios XI funguje v back-endu.

Nagios XI Wizards pro monitorování vašeho webu

1. Defacement

Pro ochranu před útoky defacementu vás může použití Defacement Wizard výrazně ušetřit před poškozením a ztrátou soukromých informací. Tento průvodce monitorováním znehodnocení webu používá kontrolu regulárního výrazu k nalezení konkrétního řetězce, který nechcete, aby se na vašem webu objevil. Obdržíte kritickou odpověď, když kontrola najde jeden nebo více řetězců, které měl na webu vyhledat. Tyto řetězce mohou být organicky vytvořeny ze seznamů slov, načtením souboru CSV nebo výběrem z kategorií výrazů (hazardní hry, nadávky, farmacie atd.).

2. Změny URL

Protože adresy URL jsou často dlouhý řetězec čísel a písmen, informace v rámci této adresy URL lze změnit a zůstat bez povšimnutí. Pomocí Průvodce adresou URL webových stránek lze do pole „Očekávaný řetězec obsahu“ zadat a sledovat jakoukoli důležitou kopii v rámci adresy URL. Nyní můžete pasivně kontrolovat změny v řetězci a být upozorněni, když se něco stane.

Průvodce adresou URL je navržen tak, aby akceptoval jakoukoli adresu URL, dokonce i adaptivní nebo přizpůsobené podrobnosti. Označí to a zkontroluje přesnou adresu URL. Můžete zkontrolovat obsah uvnitř adresy URL nebo očekávané části řetězce.

3. Změna systému DNS (Domain Name System)

Při návštěvě webové stránky DNS identifikuje počítače, služby a zdroje, které jsou v souladu s internetem nebo sítí IP, jako je HTTP. Prostřednictvím sledování změn DNS budete mít přehled o změnách, které mohou být důsledkem únosu a přesměrování.

Jakmile je webová stránka implantována, Nagios osloví a najde IP adresu, která je mu přidělena. Tato kontrola hledá ohrožené registrace domén, kontrolu a další rizika. Tyto kontroly můžete upravit na libovolnou frekvenci, kterou upřednostňujete, a dostávat vlastní oznámení podle vašich konkrétních standardů.

4. Vypršení platnosti certifikátu Secure Sockets Layer (SSL)

Udržování aktuálních certifikací Secure Sockets Layer zajišťuje pověst vaší organizace a chrání uživatele před hackery, kteří mají přístup k soukromým datům. Nagios poskytuje monitorování certifikátů SSL, aby bylo zajištěno, že certifikáty, jejichž platnost vypršela, nebudou mít negativní dopad na webové stránky, aplikace a zabezpečení vaší organizace. Nagios může generovat upozornění, když se certifikáty SSL blíží datu vypršení platnosti, takže správci IT mají čas na obnovení, než nastanou problémy.

5. Sledování integrity souborů

Když spravujete a aktualizujete svůj web, budete mít mnoho souborů, které budete chtít beze změny, abyste web udrželi. Získejte povědomí o tom, kdy jsou soubory a složky změněny, aktualizovány nebo odstraněny pomocí Průvodce sledováním složek Nagios. Pomocí tohoto průvodce můžete jedním tahem nastavit parametry a upravit informace, které má Nagios monitorovat.

6. Počet uživatelů

Sledování počtu uživatelů může vašemu týmu pomoci určit dobu špičky a navštívené stránky. Tyto informace vedou k lepšímu plánování a plánování odstávek.

7. Počet procesů

Na serveru by měl nepřetržitě běžet určitý počet aplikací a procesů, ale tento počet se může v jednotlivých organizacích lišit. Naštěstí lze počet procesů využít v rámci Nagios, takže víte, zda je počet spuštěných položek konzistentní a v souladu s vašimi očekáváními v oblasti infrastruktury. Tato pasivní kontrola je skvělým nástrojem pro ověření celkového stavu vašich serverů a poskytnutí konkrétních dat na podporu nákupních rozhodnutí nebo potřeb.

8. Využití šířky pásma

Být schopen vypočítat očekávané využití šířky pásma může pomoci určit, zda došlo k problému. Změřte jednotlivé porty ve směrovači, zjistěte, zda spotřebovávají více nebo méně, než se očekávalo, nebo ověřte, zda jsou zapojeny. Sledování využití šířky pásma vede k rychlejší detekci výpadků sítě a selhání protokolu.

9. Databázové dotazy

Nastavte Nagios pro sledování a monitorování prahových hodnot souvisejících s konkrétními datovými dotazy na vašem webu. Od počítání SKU až po určování online uživatelů, databázové dotazy mohou křížově odkazovat na více bodů informací a vytvořit si obrázek o vašem zdraví.

10. Soubory protokolů

Implementace efektivního monitorování protokolů může zvýšit bezpečnost, povědomí o síťové infrastruktuře, umožnit rychlejší detekci výpadků a selhání protokolů a další. Nagios Log Server najde konkrétní řetězce chyb a upozorní vás, když může být ohroženo zabezpečení.

Nagios XI – průmyslové standardní monitorovací řešení

SW Nagios XI je nejvýkonnější řešení pro monitorování IT infrastruktury na trhu. Software Nagios XI se rozšiřuje na osvědčené open source komponenty podnikové třídy a poskytuje nejlepší řešení monitorování pro dnešní náročné organizační požadavky.

SW Nagios XI, je navržený pro škálovatelnost a flexibilitu, je navržen tak, aby zjednodušil problematické úlohy monitorování IT a zároveň si zachoval výkonné atributy svých základních bloků podnikové třídy.