Článek přečtěte do 4 min.

Aplikace Citrix Workspace je cloudová platformová aplikace, kterou využívají miliony uživatelů pro bezpečný přístup k virtuálním desktopům a aplikacím z jakéhokoli zařízení. Tým Citrix ví, jak důležité je poskytovat uživatelům čisté, rychlé uživatelské prostředí, moderní vzhled a bezproblémový začátek dne.

Od té doby, co společnost Citrix v roce 2019 vydala aplikaci Citrix Workspace, pokračují v inovacích a vylepšování uživatelského zážitku prostřednictvím efektivnější správy a integrací.

Proto s potěšením oznamujeme, že bylo předěláno cloudové uživatelské rozhraní Workspace (UI) na mimořádně elegantní uživatelský portál, který odbourává možnosti aplikací a desktopů. V rámci uživatelského rozhraní jsou implementovány nové funkce, které zlepší užitečnost a použitelnost Workspace.

Zde je první náhled na novou uživatelskou zkušenost!

Uživatelské rozhraní Citrix Workspace – zjednodušený pohled

Ve funkčnosti nového uživatelského rozhraní Workspace je zabudována řada změn.

Zjednodušené zobrazení aplikací a plochy

Když se ponoříme do možností nového uživatelského rozhraní Citrix Workspace, je důležité poznamenat, že tyto změny jsou specifické pro cloudové uživatelské rozhraní; aktivně pracujeme také na vylepšení našich zkušeností s provozem StoreFront.

Prvním krokem, který v Citrixu udělali při zlepšování prostředí Citrix Workspace, bylo naslouchat problémům uživatelů při prvním použití. I když aktuální uživatelské rozhraní Workspace nabízelo oblíbenou stránku pro snadný přístup k často používaným aplikacím, uživatelé, kteří jej poprvé použili, přistáli na prázdné stránce. Pro přístup ke svým zdrojům běžně přecházeli na stránku „Všechny aplikace“, vyhledávali aplikaci a spouštěli ji odtud, přičemž často zapomněli aplikaci označit jako oblíbenou. Uživatel by tedy každý den přistával na prázdné stránce.

Tento problém v Citrixu vyřešili a zajistili, že pro první uživatele již nebudou žádné prázdné vstupní stránky. S novým uživatelským rozhraním, když uživatel poprvé spustí staženou aplikaci Citrix Workspace nebo přistoupí ke zdrojům Citrix z prohlížeče, zobrazí se mu obrazovka se seznamem relevantních aplikací. O těchto aplikacích může rozhodnout správce a uživatelé stačí stisknout jediné tlačítko, aby si všechny tyto aplikace přidali jako oblíbené. Správce má také možnost nastavit několik aplikací jako povinných pro konkrétní uživatele.

Níže uvedený snímek obrazovky ukazuje domovskou stránku Citrix Workspace s oblíbenými aplikacemi a desktopy zcela vlevo v souladu s ostatními nedávno používanými aplikacemi.

Uživatelské rozhraní Citrix Workspace – zjednodušené zobrazení aplikace

Kromě toho v Citrixu vylepšili a modernizovali celkový vzhled a dojem ze vstupní stránky. Uživatelé se nyní setkávají s ranním, odpoledním nebo večerním pozdravem v závislosti na místním systémovém čase. Navigace byla také přesunuta z levého panelu do horní lišty pod pozdravem. Ve výchozím nastavení je pro uživatele aktivní domovská stránka; tam uvidí tři hlavní karty:

  • Karta Domů: Zde uživatelé uvidí své oblíbené a nedávno použité aplikace, takže je nemusíte pokaždé hledat.
  • Karta Aplikace: Všechny aplikace jsou zde uvedeny abecedně s oblíbenými položkami připnutými na začátku. Vzhled a chování dlaždic aplikace byly vylepšeny pro čistší zobrazení. Uživatelům se pod navigační lištou zobrazí několik kategorií vytvořených správcem a ve výchozím nastavení bude vybrána možnost VŠECHNY. Po kliknutí na kategorie budou filtrovány aplikace patřící do dané kategorie.
  • Karta Plocha: Zde se zobrazí dostupné plochy v podobném dlaždicovém zobrazení.

Citrix Workspace UI – zjednodušené zobrazení plochy

V Citrixu se zaměřili také na to, aby se vyhledávání stalo užitečnější funkcí s výrazným vylepšením uživatelského dojmu. Uživatelé nyní uvidí seznam nedávných aplikací a ploch před zadáním libovolného vyhledávacího řetězce a výsledky vyhledávání se začnou vyplňovat, jakmile zadáte první písmeno.

Zavedli také fuzzy vyhledávání, kde se systém pokusí porovnat hledaný text s dostupnými zdroji, i když dojde k pravopisné chybě nebo překlepu s prahovou hodnotou shody. Uživatelé mohou například vyhledávat všechny aplikace Microsoft Office hledáním slova „office“, i když to není součástí názvu aplikace, jako je Microsoft Excel. V blízké budoucnosti se také chystáme zahrnout vyhledávání popisu, vyhledávání metadat a vyhledávání na základě tagů definovaných správcem.

Představujeme Activity Manager

Jsme neuvěřitelně nadšeni, že můžeme představit dlouho očekávanou funkci: nový Activity Manager zabudovaný do uživatelského rozhraní.

Uživatelé nyní budou moci vidět všechny své spuštěné aplikace a relace na ploše v nabídce rychlého přístupu v rámci Workspace a budou s nimi moci komunikovat. V současné době uživatelé využívají rozhraní mikroslužeb k provádění relace a správy napájení běžících relací. Tato nová funkce odstraní tuto únavnou metodu a nabídne snadno přístupné a snadno použitelné rozbalovací rozhraní přímo nahoře vedle ikony profilu. Uživatelé uvidí seznam spuštěných aplikací a relací na ploše, a to nejen z místního zařízení, ale také relací spuštěných na jiných zařízeních. Mohou také odpojit aplikace a odhlásit stolní relace ze svých mobilních zařízení na cestách.

Activity Manager by měl být dostupný napříč platformami, operačními systémy a všemi formovými faktory včetně tabletů a mobilů. Pomůže uživatelům přistupovat k běžícím relacím a aplikacím mnohem rychleji a pomůže dosáhnout cílů udržitelnosti vypnutím nečinných relací a desktopů. 


Prohlášení: Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro naše produkty zůstává na našem výhradním uvážení a může se změnit bez upozornění nebo konzultace. Poskytnuté informace slouží pouze pro informační účely a nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkci a nemělo by se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu nebo začlenění do žádné smlouvy.

Zdroj: Citrix