Článek přečtěte do 3 min.

V mnoha případech použití analýzy přináší prostorová data do analýzy dimenzi umístění, čímž se rozšiřují statistiky, které můžete extrahovat ze své datové sady. Spolu s dalšími typy dat musí být prostorová data vizualizována, aby bylo možné zobrazit umístění informací, které jsou prezentovány na řídicím panelu.

Co tvoří vizualizaci mapy v Oracle Analytics Cloud (OAC)?

Vizualizace mapy v OAC má tři hlavní součásti: vrstvy, podkladovou mapu legendu .

Komponenty mapové vrstvy

Mapové vrstvy

Mapové vrstvy obsahují objekty, které představují vaše data na mapě ve formě bodů, čar nebo mnohoúhelníků. Vrstvy mapy můžete vytvořit buď výběrem sloupce, který obsahuje prostorová data, a výběrem mapy jako vizualizace, nebo jednoduše přetažením sloupce do Kategorie (umístění) v gramatice vizualizace mapy. Pro postup krok za krokem přejděte na tento odkaz  

V OAC můžete přidat tolik mapových vrstev, kolik potřebujete k reprezentaci vašich prostorových dat. Více mapových vrstev lze vytvořit z jednoho zdroje dat nebo z více zdrojů dat. Můžete také vytvořit několik mapových vizualizací na jednom plátně nebo jednu mapu s více vrstvami na sobě, nazývanou překryvná mapa. Více mapových vrstev navíc nevyžaduje spojení zdrojů dat, aby bylo možné zobrazit překryvné zobrazení. V níže uvedeném příkladu klastrové mapy mapové vrstvy COUNTRY a POI pocházejí z nesouvislých zdrojů dat – POI z datové sady MAP POIs a ZEMĚ z datové sady ADDR. Nesouvislé zdroje dat jsou v podokně zdroje dat odděleny šedou čarou.

Překryvná mapa

OAC vám také umožňuje spravovat mapové vrstvy kliknutím na Možnosti vrstvy vedle mapových vrstev v gramatice nebo přechodem na Datové vrstvy na kartě Vlastnosti.

Vlastnosti mapové vrstvy

Možnosti vrstvy v gramatice poskytují rychlé možnosti správy vrstev včetně Přidat vrstvu, Řadit vrstvu, Skrýt vrstvu a Odstranit vrstvu. Má také možnost Spravovat vrstvy, která vám umožňuje přímo přejít na vlastnosti datové vrstvy a zobrazit všechna nastavení vrstvy, která můžete upravit, abyste si vrstvy mapy přizpůsobili. Vrstvy můžete také zapínat a vypínat pomocí Legendy mapy.

Podkladová mapa

Podkladová mapa nebo podkladová mapa poskytuje referenci pro vizualizaci mapy. V OAC je výchozím mapovým pozadím tematická mapa světa Oracle. Připojí prostorový objekt k jeho přibližné poloze na použitém mapovém podkladu.

OAC tematická mapa světa

Existuje několik způsobů, jak změnit podkladovou mapu pro vizualizaci mapy. Nejrychlejší způsob je přejít do Vlastností mapy, jak je uvedeno výše, a vybrat libovolné pozadí z předdefinovaného seznamu. Můžete také přejít do konzole Mapy výběrem možnosti Spravovat pozadí mapy. Upozorňujeme, že Konzola Map je přístupná pouze uživatelům s přihlašovacími údaji BIAdmin.

V Konzole Mapy jsou dvě možnosti, jak vytvořit nebo přidat vlastní pozadí. Jedním z nich je integrace mapových podkladů z externích zdrojů (více podrobností v dokumentaci zde). Druhou možností je nahrát vlastní soubor obrázku jako pozadí a vytvořit z něj mapovou vrstvu (více podrobností zde). Níže je uveden příklad pozadí obrázku s mapovou vrstvou.

Mapa ostrova

Legenda mapy

Legendy map pomáhají porozumět vizualizaci mapy tím, že popisují, co je na mapě zobrazeno. V OAC se legenda mapy ve výchozím nastavení vytváří automaticky pro každou vrstvu mapy. OAC umožňuje upravit polohu a text legendy mapy na kartě Obecné vlastnosti.

Legenda mapy
Legenda mapy má tři části – název vrstvy, typ vrstvy a podrobnosti vrstvy, které lze přejmenovat v nastavení Název legendy. Název vrstvy je převzat z názvu vrstvy mapy. Typ vrstvy je založen na nastavení typu datové vrstvy, což může být bod, shluk, tepelná mapa, polygon nebo čára v závislosti na prostorových metadatech datové sady. Podrobnosti vrstvy ukazují velikost nebo klasifikaci objektů mapové vrstvy na základě gramatických detailů mapové vrstvy. Legenda mapy v OAC také poskytuje rychlý způsob, jak zobrazit a skrýt vrstvu mapy zapínáním a vypínáním legendy typu vrstvy vrstvy mapy.

Zdroj: Oracle