Článek přečtěte do 3 min.

Je tomu teprve měsíc, co Citrix oznámil strategii podpory „Hybrid as the Destination“, iniciativy zaměřené na vývoj funkcí jak pro on-prem, tak pro cloudové zákazníky, a již nyní s potěšením oznamujeme, že Web Studio je nyní obecně dostupné pro všechny zákazníky Citrixu! Bez ohledu na scénáře nasazení nyní zákazníci sdílejí stejnou modernizovanou administrační zkušenost, když používají místní nasazení Citrix DaaS a/nebo Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD).

Přímá instalace

Dodává se ve verzi CVAD 2303 a počáteční nastavení je hladce integrováno do aktuálního instalačního programu CVAD. Správci zákazníků mohou nainstalovat Web Studio stejným jednoduchým způsobem, jakým instalují Desktop Studio, starší rozhraní pro správu založené na technologii Microsoft Management Console. Ve výchozím nastavení se instalační program ujistí, že jsou nasazeny všechny předpoklady.

Pokud však chcete nastavení upravit pokročilejším způsobem, je třeba zvážit několik věcí:

  1.  Zabezpečení: Protože Web Studio podporuje pouze zabezpečená připojení, když instalační program připraví Internetovou informační službu (IIS), ve výchozím nastavení vytvoří certifikát s vlastním podpisem. Vždy se doporučuje používat důvěryhodný podnikový certifikát – správci zákazníků k tomu mohou použít nástroje pro správu IIS.
  2. Řadiče doručení: Doporučuje se nasadit Web Studio se stejnou verzí ovladačů doručení. V budoucích verzích plánujeme zachovat Web Studio zpětně kompatibilní s určitými staršími verzemi řadičů doručování.

Možnosti nasazení

V závislosti na vašich případech použití Web Studio podporuje dvě architektury nasazení: možnost integrovaného nasazení a možnost nasazení proxy.

Varianty integrovaného nasazení

Možnosti integrovaného nasazení vyžaduje, aby koncové zařízení (kde správce otevře prohlížeč pro přístup ke konzole Web Studio) mělo přístup jak k webovému serveru hostujícímu stránky webového studia, tak k doručovacím řadičům poskytujícím službu orchestrace API.

Volby nastavení proxy

Při možnosti nasazení proxy potřebuje koncové zařízení pouze přístup k webovým serverům, aby bylo možné řadiče doručování nasadit za firewallem v důvěryhodné síti.

Možnost integrovaného nasazení používá stejný model jako Desktop Studio. Tato možnost se doporučuje, když nechcete nastavovat další webové servery pro hostování konzoly pro správu, protože Web Studio a řadič doručování jsou nainstalovány na stejném serveru. Ve výchozím nastavení používá instalační program tuto možnost. Chcete-li přepnout na možnost proxy, musíte použít nástroj StudioConfig.

REST API

V Citrixu oznámili dostupnost REST API ve verzi CVAD 2212, takže nyní jsou REST API obecně dostupná pro Citrix DaaS i CVAD on-prem! Webová a Desktopová studia jsou postavena na REST API. Pro každou funkci ve Web Studiu existuje odpovídající REST API.

Je důležité vědět, že REST API specificky pro on-prem CVAD jsou hostována prostřednictvím Citrix Orchestration Service nainstalované na doručovacích řadičích. Všechna rozhraní API sdílejí stejné schéma jako cloudová rozhraní REST API. To znamená, že do budoucna podnikovým správcům stačí vytvořit jednu sadu automatizačních nástrojů, které budou fungovat pro Citrix DaaS i CVAD s minimálními změnami.

Hlavním rozdílem mezi cloudovými a místními rozhraními API je ověřování – místní rozhraní REST API používají tokeny nosiče ve všech požadavcích rozhraní API. Můžete si přečíst tento dokument, abyste získali více informací o tom, jak jsou generovány tokeny nosiče pro místní rozhraní REST API.

Chcete-li vyzkoušet tyto nové funkce, kontaktujte nás!

Zdroj: Citrix