Článek přečtěte do 2 min.

Funkce Property Graph Oracle Database nabízí výkonnou podporu grafů pro zkoumání a objevování složitých vztahů v datech.

Oracle Database 23c Free – Developer Release je první vydání nové generace Oracle Database, které umožňuje vývojářům náskok při vytváření aplikací s inovativními funkcemi 23c, které zjednodušují vývoj moderních aplikací založených na datech. Celá sada funkcí Oracle Database 23c má být obecně dostupná během příštích 12 měsíců.

Oracle Database 23c Free – Developer Release zahrnuje podporu pro použití SQL k vytváření a dotazování na grafy vlastností a implementuje specifikaci grafu vlastností ve standardu SQL:2023. Nyní můžete pracovat s grafy vlastností v SQL pomocí libovolného listu SQL v SQL Developer.

SQL Developer 23.1 obsahuje možnost vypisovat grafy vlastností SQL ve vaší databázi, stejně jako vypisujete tabulky a pohledy:

SQL Developer zobrazující možnost nabídky vlevo, kde můžete vypsat grafy vlastností SQL ve vaší databázi.

Výpis grafů vlastností SQL a vytvoření grafu vlastností pomocí SQL

 

Ukázková data a SQL na githubu můžete použít k vytvoření grafu a spouštění dotazů v SQL Developer při připojení k Oracle Database 23c Free – Developer Release. Stačí načíst data, spustit ukázkový příkaz CREATE PROPERTY GRAPH a spustit dotazy na grafy v SQL!

Použití PGQL s Oracle SQL Developer

Pokud jste vývojář používající jazyk Property Graph Query Language (PGQL), SQL Developer 22.2 zavedl list PGQL pro spouštění dotazů PGQL v zobrazeních grafu vlastností (grafy vlastností PGQL). Tento list byl vylepšen v SQL Developer 23.1.

PGQL lze použít k vytváření a dotazování na grafy v databázi Oracle 12.2 a novějších.

SQL Developer ukazuje, jak lze otevřít list PGQL pomocí nabídky vlevo.

Otevřete list PGQL pro spuštění dotazů PGQL

 

SQL Developer ukazuje příklad výpisu grafů vlastností PGQL ve vaší databázi.

Výpis grafů vlastností PGQL

 

Zdroj: Oracle