Článek přečtěte do 5 min.

Oracle Flashback je funkce zdarma pokud máte licenci Databáze Enterprise Edition. Tato funkce nabízí návrat do stavu databáze v čase před úkonem, který byl proveden například omylem. Díky tomu můžeme databázi, tabulku, nebo transakci vrátit do stavu před lidskou chybou. Už nemusíme shánět zálohy a trávit večery obnovováním databáze. Navíc, díky unikátnosti technologie Flashback, nejsme při obnovení ovlivněni velikostí databáze.

Představíme Vám dvě nejčastěji používané funkce: Flashback Query a Flashback Table.

Oracle Flashback Query umožňuje získat data, jak existovali v dřívějším čase. Čas, ke kterému se chceme vrátit, reprezentuje buď SCN, nebo TIMESTAMP. Můžeme ji využít např. k obnově smazaných řádků, porovnání dat v tabulce v různých časech (příklad níže), ale můžou ji využít i vývojáři – místo komplikovaného vracení změn lze využít přímo Flashback, nebo funkci použít k testování nad minulými daty.

V prostředí máme tabulku, do které se vkládají data. Díky velmi jednoduché konstrukci zjistíme, kolik řádků nám v DB přibylo za posledních 60 minut:

Oracle Flashback – Důležitá funkce pro zákazníky s Databází Oracle Enterprise Edition

Oracle Flashback Table je prostě snem každého databázového administrátora. Smazat tabulku je tak jednoduché, a stačí podobně znějící schéma, nebo název tabulky, a už je zaděláno na problém. Ale není proč se bát. S Flashback Table tabulku obnovíme jedním příkazem:

Oracle Flashback – Důležitá funkce pro zákazníky s Databází Oracle Enterprise Edition