Článek přečtěte do 5 min.

Webové standardy a prohlížeče byly skvělé při poskytování společné platformy pro doručování webu a aplikací SaaS. Prohlížeč se pro uživatele stal primárním rozhraním pro práci.

Existuje však mnoho mezer, které musí moderní podniky vyřešit, včetně:

Citrix Workspace Browser
  • Přístup k interním webovým aplikacím: Dnes to často vyžaduje VPN, což může představovat bezpečnostní riziko.
  • Single Sign-On (SSO): Uživatelé potřebují řešení SSO, aby se snížilo množství přihlašování, a IT potřebuje vynucení více faktorové autentizace (MFA).
  • Data Loss Prevention (DLP): Standardní prohlížeče nekontrolují kopírování/vkládání, stahování, tisk a snímání obrazovky, což může představovat riziko pro kritické aplikace, zejména na zařízeních BYOD.
  • Keylogger Protection: Zařízení mohou mít nainstalované keylogger loggery, které umožňují zlým aktérům krást pověření zaměstnanců nebo citlivá podniková data.
  • Ochrana proti malwaru a ransomwaru: Uživatelé, kteří kliknou na odkazy ve standardním prohlížeči, mohou nevědomky nainstalovat malware, který může vést k útokům ransomwaru.
  • Ochrana proti phishingu: Uživatelé mohou klikat na odkazy, které je přesměrovávají na phishingové stránky, které získávají přihlašovací údaje uživatele.
  • Analytika: Standardní prohlížeče neposkytují analýzy k pochopení bezpečnostních rizik, výkonu nebo využití aplikací.
  • Procházení: Standardní prohlížeče nekontrolují ani neblokují všechny rizikové adresy URL ani nevynucují firemní zásady.

Organizace mohou některé nedostatky vyřešit kombinací řešení třetích stran, která zahrnují další klienty, cloud brokery a také spravované počítače (které nefungují pro případy použití BYOD). Podnikový prohlížeč může nabídnout skvělé řešení pro zabezpečení, výkon a produktivitu uživatelů. Umožní IT spravovat tyto problémy v prohlížeči, který přistupuje k aplikacím a vykresluje je.

Citrix Workspace Browser 

Je podnikový prohlížeč založený na Chromiu, který je integrován s aplikací Citrix Workspace a je součástí řešení Citrix Secure Private Access, které poskytuje nulovou důvěru a přístup bez VPN k webovým aplikacím a aplikacím SaaS.

SaaS zaplňuje výše uvedené mezery a prosazuje zásady na optimálním místě toku – v prohlížeči. Adaptivní autentizace, která je rovněž součástí Citrix Secure Private Access, dokáže zjišťovat polohu klienta a umožňuje vhodné kontextové ovládání pro zařízení BYOD i spravované počítače.

Na základě zásad se mohou webové aplikace a aplikace SaaS spouštět v místním kontejnerovém prohlížeči Citrix Workspace Browser, aby se optimalizovaly náklady a výkon, nebo podle potřeby spustit a spouštět ve službě Citrix Secure Browser, řešení izolace vzdáleného prohlížeče (RBI) hostovaného v Citrix Cloud. Společně to Citrixu umožňuje poskytovat komplexní řešení pro podnik, aby mohla pracovat bezpečně.

Zdroj: Citrix