Článek přečtěte do 5 min.

Správa mobilních zařízení ve firemním prostředí (Enterprise Mobility Management, EMM) je soubor zásad a postupů, které firmy používají k zabezpečení citlivých podnikových dat na mobilních zařízeních ve vlastnictví firmy a zaměstnanců. Kombinuje možnosti technologií správy mobilních zařízení (MDM), správy mobilních aplikací (MAM), správy mobilního obsahu (MCM) a správy mobilních identit (MIM) s cílem zvýšit zabezpečení firemních dat na mobilních zařízeních.

Správa mobilních zařízení ve firemním prostředí

Mobile Device Manager je komplexní řešení pro správu firemení mobility (EMM), které umožňuje týmům IT a správcům spravovat zařízení na různých platformách, vynucovat požadovaná bezpečnostní opatření na ochranu kritických firemních dat na těchto zařízeních a také zvyšovat produktivitu zaměstnanců vzdálenou distribucí aplikací a bezpečným udělováním přístupu k datům, která zaměstnanci potřebují, a to vše z centrální konzole.

Proč je správa firmení mobility (EMM) důležitá?

EMM je zásadní pro organizace, které zavedly sjednocenou firemní mobilní politiku za účelem zvýšení produktivity zaměstnanců. Kromě toho EMM také umožňuje organizacím:

Zvýšit bezpečnost firemních dat:

Pomocí softwaru pro správu firemní mobility mohou organizace prosazovat přísné bezpečnostní zásady pro firemní mobilní zařízení, která přistupují k citlivým firemním datům, a zajistit tak jejich bezpečnost.

Bezpečné nasazení firemních dat:

Organizace mohou distribuovat důležitý obsah do požadovaných zařízení a zároveň omezit přístup neautorizovaných zařízení a uživatelů.

Zjednodušení správy uživatelů a zařízení:

Organizace mohou automatizovat zavádění zařízení a zajistit, aby požadované firemní zdroje a bezpečnostní protokoly byly k dispozici ihned po přidělení zařízení uživatelům. Řešení EMM také zjednodušují odebírání zařízení, když zaměstnanec opustí organizaci a zařízení je předáno jinému zaměstnanci.

Výhody řešení/nástrojů pro správu firemní mobility

Řešení EMM poskytují jedinou konzoli, která pomáhá organizaci zabezpečit a spravovat zařízení organizace. Ať už se jedná o zařízení ve vlastnictví zaměstnance, nebo ve vlastnictví společnosti, se softwarem/nástroji EMM mohou vaši správci IT nastavit, nasadit, lokalizovat, zabezpečit a spravovat jakékoli zařízení kdekoli. Kromě toho mají řešení EMM i další výhody:

  • Správa více zařízení z jediné konzole.
  • Použití profilů, zásad a omezení.
  • Kontejnerizovat firemní data v osobních zařízeních a zajistit tak robustní správu a zabezpečení firemních mobilních zařízení.
  • Vynucovat komplexní opatření pro zabezpečení aplikací a zařízení.
  • Sledovat prostředky asertivně pomocí konfigurovatelných zpráv.
  • Detekce a odstranění jailbreaknutých a rootnutých zařízení.
  • Sledování mobilních zařízení v reálném čase.
  • Spravujte dostupné aktualizace operačního systému v zařízeních.
  • Snižte počet hovorů na oddělení IT Helpdesk díky vzdálenému řešení problémů se zařízeními.
  • Odvolávat a selektivně mazat zařízení.

Autor: Josef Škába