Článek přečtěte do 6 min.

Jak inovace AI zaplavují trh, stále slyšíme od našich zákazníků výzvy, které představuje potřeba dešifrovat veškerý žargon, naučit se nové nástroje nebo dokonce přesunout svá data tam, kde jsou nástroje AI. To je důvod, proč jsme AI začlenili do našeho kompletního balíčku, včetně našich databází, takže k získání schopností AI nemusíte brát svá data.  

S tímto cílem zavádíme několik vylepšení Oracle Autonomous Database včetně špičkových inovací pro integraci AI a pokročilého strojového učení do vašich aplikací.

Tato intuitivní a snadno použitelná vylepšení zahrnují:

  • Autonomous Database Select AI nyní umožňuje vývojářům vytvářet aplikace s umělou inteligencí, které rozumí otázkám uživatelů v přirozeném jazyce v konverzačním vláknu a získávají odpovědi ze soukromých dat.
  • Nové prostorové vylepšení v Oracle Machine Learning umožňuje organizacím zahrnout do modelů ML vztahy s umístěním pro lepší přesnost modelu.
  • Nové uživatelsky přívětivé rozhraní pro monitorování modelu „bez kódu“ zjednodušuje včasnou detekci kvality a posunu konceptu v modelech ML.
  • Nové uživatelské rozhraní pro Autonomous Database Graph Studio umožňuje vytváření zobrazení grafů vlastností na znalostních grafech Resource Description Framework (RDF) pomocí metody přetažení, což organizacím umožňuje prozkoumat propojení napříč znalostními silami bez složitého kódování nebo duplikace dat.

Společně tato vylepšení Autonomní databáze odrážejí pokračující závazek společnosti Oracle poskytovat vám nástroje, které potřebujete k integraci AI a ML do jejich aplikací, což vám umožní rychle získat přehled z dat a přijímat včasná obchodní rozhodnutí. Všechny tyto nové inovace jsou zabudovány přímo do Autonomní databáze, takže je pro každou organizaci snadné okamžitě využít.

Konverzujte se svými daty

Select AI je průlomová funkce vydaná v září loňského roku, která vám umožní analyzovat vaše data prostřednictvím Autonomní databáze pomocí přirozeného jazyka (viz Autonomní databáze mluví „lidsky“). Jednou z hlavních výhod Select AI je, že můžete klást obchodní otázky, aniž byste museli rozumět tomu, kde jsou data uložena nebo jak formulovat SQL dotaz. Je přístupná jakékoli SQL aplikaci a je k dispozici jako integrovaná funkce v rámci Autonomní databáze, takže ji můžete okamžitě využívat. Nyní je Select AI ještě lepší s podporou konverzací.

Dříve s Select AI mohli uživatelé klást otázky o svých datech prostřednictvím přirozeného jazyka („Jaké byly mé celkové tržby v tomto roce?“) pomocí velkých jazykových modelů (LLM). Nebyla však možnost zapamatovat si předchozí otázky a stavět na nich jako na doplňující otázky. Select AI nyní tuto historii chatu zpřístupňuje LLM, aby mohla interpretovat kontext následných otázek. Uživatelé nyní mohou vést „konverzaci“ se svou databází, aby prozkoumali a zúžili odpovědi, které potřebují, stejně jako v reálném životě. Kromě toho, abyste byli zcela transparentní a ověřili své výsledky, můžete nyní požádat Select AI o vytvoření vygenerovaného SQL a popisu zpracování dotazu:

Sečteno a podtrženo, výhody Select AI spočívají v její jedinečné schopnosti vylepšovat aplikace pomocí AI intuitivně as minimálním úsilím. Místo toho, aby bylo vyžadováno použití vlastního kódování a proprietárních rozhraní pro pokusy o integraci AI s aplikacemi, Oracle se zaměřuje na to, aby přijetí podnikové generativní AI bylo pro vývojáře a organizace celkově co nejintuitivnější.

Zjistěte více o možnostech konverzace v Select AI, včetně případů použití a příkladů.

„AI bez dat neexistuje. Oracle samozřejmě nabízí konverzační přístup k běžně dostupným textovým datům zachyceným ve velkých jazykových modelech (LLM) získaných z internetu, ale to jsou jen sázky tabulky. To dělá každý. Co je těžké, je rozšířit tuto schopnost na strukturovaná data v databázích, které nemají žádné definice a žádnou sémantiku a kde tyto věci musí být specifikovány nebo odvozeny. V tom má Oracle obrovskou výhodu, protože petabajty a petabajty dat jsou uloženy v databázích Oracle. S Autonomní databází, která uživatelům poskytuje podnikový pohled na data organizace, a Select AI, která poskytuje rozhraní přirozeného jazyka s širokými možnostmi překladu a generování SQL, máte diferencovanou kombinaci, která posouvá hranice interakce s daty na novou úroveň. Aby to bylo ještě přesvědčivější, je tato schopnost zapouzdřena v komplexním přístupu společnosti Oracle k AI, který zákazníkům poskytuje vesmír strukturovaných i nestrukturovaných informací na dosah ruky.“

Carl Olofson, viceprezident pro výzkum, Software pro správu dat ve společnosti IDC

Select AI se úzce integruje s OCI Generative AI

Nedávno jsme oznámili, že Select AI bude podporovat OCI Generative AI. Dnes dáváme organizacím vědět, že podpora pro OCI Generative AI je nyní k dispozici. Bezpečným spojením vašich soukromých podnikových dat v Autonomní databázi s produktivitou a kreativitou generativní umělé inteligence můžete urychlit vývoj aplikací nebo vytvářet nová obchodní řešení. Select AI with OCI Generative AI pomáhá udržovat vaše data v bezpečí – data nikdy neopouštějí Oracle Cloud Infrastructure (OCI), nejsou sdílena s poskytovateli AI a jsou zabezpečena pomocí pokročilých funkcí Oracle Database. Podívejte se na oznámení nebo si prohlédněte tato webová vysílání (přehled | podrobnosti pro vývojáře), abyste viděli, jak můžete dodat působivá řešení řízená umělou inteligencí.

Obohaťte svou analýzu využitím kontextu

Použití sémantiky na data a datové vztahy je velmi cenné; Algoritmy umělé inteligence a strojového učení mohou tuto sémantiku využít k vytvoření přesvědčivějších a spolehlivějších výsledků. Existují dvě významná vylepšení autonomní databáze, která vám pomohou využít tento obchodní kontext: analyzovat vztahy a konektivitu definovanou znalostními grafy a používat geografické polohy k vytváření efektivnějších modelů strojového učení.

Snadno analyzujte vztahy definované znalostními grafy

Grafy znalostí RDF pomáhají aplikovat význam datových vztahů tím, že zachycují komplexní asociace napříč daty v institucionálních silech. Organizace mohou získat další informace z dat ve znalostních grafech, ale nebylo snadné to udělat bez duplikace dat nebo složitého kódování. Nyní můžete snadno odhalit skryté vztahy použitím vestavěné analýzy grafů Autonomous Database, jako jsou algoritmy hledání cesty, centrality a detekce anomálií, na znalostní grafy prostřednictvím zobrazení grafu vlastností. Nastavení modelu grafu vlastností je snadné díky novému uživatelskému rozhraní bez kódu v Graph Studiu.

Zjistěte více o zobrazení grafu vlastností na znalostních grafech RDF, včetně případů použití a příkladů.

Vylepšete strojové učení pomocí informací o poloze

Geografická poloha může být důležitým vstupem do široké řady prediktivních analýz. Nové vylepšení Oracle Machine Learning for Python (OML4Py) umožňuje vývojářům a datovým vědcům vytvářet modely strojového učení, které zahrnují vztahy s umístěním a zároveň využívají nativní podporu Oracle Spatial pro typy prostorových dat, indexy a analýzy. Vědci zabývající se daty mohou detekovat prostorové vzory pomocí kvantitativního přístupu – jako je prostorové shlukování, regrese, klasifikace a detekce anomálií – bez přesunu dat mimo databázi nebo samostatného psaní složitých algoritmů.

Zjistěte více o prostorové integraci se strojovým učením, včetně případů použití a příkladů.

Udržujte ML řešení efektivní a cílená díky monitorování modelu „bez kódu“.

Nasazení strojového učení v reálném světě čelí výzvám v reálném světě: podvodníci upravují své chování, nákupní vzorce zákazníků se vyvíjejí a mikroekonomické nebo makroekonomické změny mohou ovlivnit celé trhy. Zaměstnanci MLOps musí neustále dávat pozor na „posunutí modelu“ – když se přesnost jejich modelu ML začne zhoršovat v důsledku různých vnějších faktorů. Nové uživatelské rozhraní pro monitorování modelů pomáhá odborným i neodborným pracovníkům MLOps monitorovat efektivitu modelů ML pomocí pouhých několika kliknutí a bez složitého kódování, což jim umožňuje v případě potřeby rychle provádět úpravy modelů ML.

Zjistěte více o sledování vašich modelů.

Vše se vrátí k vašim datům

AI a Ml zjevně nemohou existovat bez dat. Výsledky umělé inteligence a strojového učení budou jen tak účinné, jak efektivní budou data, se kterými pracují. Autonomní databáze výrazně zjednodušuje vaše analytické aplikace tím, že poskytuje integrovaný pohled na váš datový majetek. Nabízí vestavěné funkce pro přístup a přípravu dat pro analýzy ze stovek aplikací, datových jezer a databází. Autonomous Database vám umožňuje využívat výhod vašich katalogů datových jezer – jako je Oracle OCI Data Catalog a Amazon Glue – a zpřístupnit tato data okamžitě pro analýzu bez nutnosti správy.

Oracle Autonomous Database poskytuje jednotný pohled na vaše data
Oracle Autonomous Database poskytuje jednotný pohled na vaše data

Souhrn

Pokroky v AI a strojovém učení se pohybují dechberoucí rychlostí. Používání autonomní databáze pomáhá vaší organizaci překonat mnoho problémů spojených s přijetím: složitost dat, soukromí dat, sady organizačních dovedností a operacionalizační analýzy. Není lepší čas na inovace s AI a ML.

Pro více informací:

Zdroj: Oracle